Mikor, hogyan, miképp tápláljuk a csecsemőkorú gyermeket – ha nem elég az anyatej, illetve ha a gyermek például érzékeny a tejben, tápszerben lévő összetevőkre. Néhány fontos tanács kismamáknak.

  1. Az anyatej és a tehéntej alapú tápszer zsírtartalma azonos. Egy éves kor után, ha az anya nem tud szoptatni, vagy már nem szoptat, illetve nem tud csecsemőtápszert sem adni a gyermekének, akkor válassza a teljes tejet és ne a félzsíros tejet!
  2. Az anyatejjel táplált csecsemőnek is szüksége van D vitaminra cseppek formájában.
  3. Az anyatej immuglobulinokat is tartalmaz, ami megfelelő védelmet nyújthat a közösségben szerzett fertőzések ellen (óvoda, bölcsőde, testvér).
  4. Az egyetlen fajta cukor, amely az anyatejben megtalálható, a laktóz. Nagyon ritkán a csecsemők érzékenyek lehetnek a laktózra, az anyatejben és a tápszerben lévőre egyaránt.
  5. Az anyatejes táplálást nem kell megszakítani egy hirtelen jelentkező hasmenés esetén, csak, ha ez a panasz folyamatossá, krónikussá válik. Ez esetben szükséges a gyermekorvost felkeresni kivizsgálás céljából. ( A szoptatást azonban még ekkor se hagyjuk abba!)
  6. Az anyatej növekedési faktort, jótékony baktériumokat és számos más antibakteriális hatású anyagot tartalmaz, amelynek kedvező hatása bizonyított fertőzéses hasmenés esetén.
  7. Anyatejjel lehet táplálni egyszerre több gyermeket (nagyobb gyermeket és újszülöttet is egyszerre), ez nem csökkenti az anyatej minőségét. Hasonló a helyzet, mint az ikergyermekek szoptatásánál. Több baba szoptatásánál mindig az újszülött élvez elsőbbséget!

Forrás : pédiatrie-on-line.fr