A gyermekgyógyászatban különös jelentőséggel bír az ultrahang vizsgálat a pontos diagnózis felállításához. A képalkotó eljárások között azért kiemelt jelentőségű ez a vizsgálati módszer, mert nincs káros hatása, bármilyen életkorban elvégezhető, fájdalommentes, ugyanakkor a belső szervek anatómiailag és működésük közben is vizsgálhatók.

Ha a gyermek hasi sérülést szenved, vagy egyébként panaszkodik hasfájásra, kiváló diagnosztikus eszköz a hasi ultrahang vizsgálat. Hasfájás hátterében állhat például vakbélgyulladás, bélcsavarodás, bélösszecsúszás, hasi nyirokcsomó gyulladás, vagyis olyan akut kórképek, amelyeket gyorsan és pontosan szükséges diagnosztizálni. Az egyéb hasi szervek, pl. máj, hasnyálmirigy, lép, vesék, valamint a belső nemi szervek betegségei esetén sem nélkülözhető képalkotó módszer az ultrahang vizsgálat.

Ultrahanggal nemcsak a hasi szervek, hanem a szív, a nagyerek, a pajzsmirigy, az emlők, a herék, csecsemők esetében a csípőízület, valamint a még nem záródott kutacson keresztül az agy is vizsgálhatók.

Mit tehet egy szülő, ha a gyermeket UH vizsgálatra kell vinnie? Milyen körülmények között a legoptimálisabb a vizsgálat? Erről olvashatnak szülői tájékoztatót a folytatásban: http://svabhegy.eu/ultrahang-diagnosztika/.