Mi a különbség az átlagos gyomorfájás és más, komolyabb hasi problémák között?
Minden szülő hallotta már ezt a 3 szót: „Fáj a hasam!”

A legtöbb esetben a gyerekek hasi fájdalmai maguktól elmúlnak (pihenő, fekvő helyzet, felhúzott térdek…). Azonban számos olyan eset van, amely során a gyomorfájás valami komolyabb betegségnek az előjele. Hogyan lehet a két fájdalom között különbséget tenni?

A következőkben gyermekorvos szakértőink 5 tanácsát olvashatják a hasfájásról, valamint, hogy mikor kell a gyermekhez mindenképp orvost hívni ilyen problémáknál:

  • Gyomor- és bélhurut

A gyomor- és bélhurut (gastroenteritis) az egyik leggyakoribb oka a hasi fájdalomnak, amelyet tipikusan vírus okoz. Tünetei közé tartozik a hányás és hasmenés, amely akár 7-10 napig is eltarthat. Ilyenkor nagyon ügyelni kell rá, hogy a gyermek sok folyadékot igyon, valamint figyelni kell, hogy a hányása és a széklete nem véres-e. Ha ilyet tapasztal, akkor az valami komolyabb problémát jelezhet előre, ilyenkor mindenképpen orvoshoz kell fordulni.

  • Szúró érzés a mellkasban a szív körül

Sokszor gondoljuk azt, hogy a reflux csak a felnőttek körében fordul elő, azonban ez gyakori a gyermekeknél is. Gyakran nehéz felismerni, a hányás lehet az egyik útmutatója. A panaszok közé tartozik a savanyú és rossz szájíz, valamint a tápcsatorna felső szakaszának a fájdalma. A refluxot jellemzően erre kifejlesztett gyógyszerekkel kezelik (melyek csökkentik a gyomorsav termelődését és/vagy közömbösítik a savhatást). De segít a gyógyulásban a diéta is. A refluxban szenvedő gyerekeknek kerülni kell a savas italokat – mint például magukat a szénsavas üdítőket – a narancslevet, a paradicsom-alapú termékeket, a fűszeres ételeket, és azokat a gyógyszereket, amelyek irritálhatják a gyomrot.

  • A székrekedés is gyakori ok

A székrekedés is a TOP 3-as kategóriába tartozik a gyerekkori hasi fájdalmak forrásai közt. Néhány tanács, hogyan segíthetünk a gyermekeinknek ilyen esetekben: több rosttal teli ételt kell fogyasztaniuk, valamint sok almalevet(lehetőleg cukrozatlant) igyon a gyermek. De ami igazán segít az a szilvalé. Ha esetleg végbél vérzést tapasztal, akkor az komolyabb bajt jelenthet. A krónikus székrekedést okozhatja még a lisztérzékenység vagy pajzsmirigy-alulműködés  is.

  • A napi 8 pohár víz nemcsak mítosz

A megfelelő napi folyadékbevitel nagyon fontos a szervezet számára, mert nem csak hidratált állapotban tartja a gyerek szervezetét egy gyomor- vagy bélhurut esetén, hanem segít egészséges állapotában is megőrizni a megfelelő bélműködést. De legalább az elfogyasztott folyadék fele víz legyen! Kerüljük a szénsavas üdítőket és más cukrozott italokat, beleértve a cukrozott gyümölcsleveket, ízesített vizeket és a sportitalokat. A túl sok cukor gyomorfájdalmakat okozhat, nem beszélve arról, hogy az elhízás egyik közvetlen oka is, valamint számos más hosszú távú egészségügyi problémához vezethet.

  • Lehet több, mint egy sima gyomorfájás

A hasfájás nagyobbrészt nem kell, hogy különösebb aggodalmakat okozzon. De minden szülőnek figyelembe kell venni, hogy a gyomorfájás mennyi ideig tart, valamint, hogy mik a pontos panaszok és a tünetek. Ha a gyerek a fájdalmat a has jobb alsó felében érzi, akkor az vakbélgyulladást is jelenthet, amit azonnal kezelni kell. Emellett a visszatérő fájdalmak a gyulladásos bélbetegséget vetíthetik elő, főleg akkor, ha már előfordult ilyesféle megbetegedés a családban. Végül a krónikus gyomorfájás élelmiszer-allergiát vagy élelmiszer-intoleranciát is jelenthet.

6Fontos, ha ilyen gyomorfájási problémákat észlel a gyermekénél, ne féljen kezelőorvoshoz fordulni!