Szeretnéd javítani gyermeked látását? Biztosíts több szabadtéri tevékenységet neki!

A szabadban töltött több idő csökkentheti, hogy a kisgyermekeknek szükségük legyen szemüvegre – ezt mutatta ki egy új kutatás. Ennek az eredménynek a kapcsán kérdeztük meg mi is dr. Hangyál Éva gyermekszemész főorvost, az OptoKid gyermekszemészet szakmai vezetőjét.

optokidAz elmúlt 3 évben folytatott vizsgálatban 12 iskola mintegy 1900 tanulója vett részt. Az eredménye szerint napi 40 perc a szabadban már kimutathatóan csökkenti a rövidlátás kialakulását vagy romlását az iskolás korú gyerekek körében. Ezt a rövidlátást myopiának nevezzük, amely azt jelenti, hogy az ilyen látású emberek nehezen látják a távolra eső dolgokat.

A tanulmány szeptember 15-én jelent meg a JAMA folyóiratban, vezetője a Baltimore-i Johns Hopkins orvostudományi egyetem gyermekgyógyászat professzora volt. Állítása szerint a myopiának nincs egyéb egészségügyi kockázata, velejáró probléma “csak” a szemüvegviselés, ezért a szülők szemében talán nincs nagy jelentősége sem, de nagyon is fontos, hogy megértsék a probléma nagyságát.

„A rövidlátás a gyermekek körében rendkívül megnőtt az utóbbi években, főleg a városi területeken” – egészíti ki dr. Hangyál Éva a kutatási eredményeket. „A gyermekek megfelelő, normális iskolai tevékenységéhez feltétlenül szükséges az éleslátás biztosítása! Ez talán nem szorul különösebb magyarázatra, hisz ha a gyermek nem látja tisztán a táblát, a tanár tekintetét, vagy arckifejezéseit, akkor rengeteg, számára lényeges információról marad le. De ugyanez a hatás fog érvényesülni az éppen fejlődő szociális életében, a baráti közösség kialakulásában. A gyerekek nehezebben fogadják be baráti társaságukba azt, aki lényegesen eltérő képességekkel rendelkezik (pl. a különböző ügyességi játékokban), ahol szintén alapfeltétel a pontos látás” – folytatja dr. Hangyál Éva.

Korábbi tanulmányok által állapították meg, hogy a szabadban töltött több idő segített a fenti tendencia visszafordításában, a rövidlátás romlásában. A kutatók az első osztályosokra fókuszáltak 12 iskolában, akik átlagban 7 évesek voltak.

Mintegy 950 gyerek 6 iskolából volt kijelölve, hogy 40 perccel többet töltsenek el az osztállyal a szabadban, valamilyen kinti tevékenységet folytatva, minden nap. A szüleik felbátorodva segítették őket, hogy még több időt tölthessenek a szabadban iskola után is, valamint hétvégenként. A kontrollcsoport nagyjából ugyanennyi tanulóból állt más iskolákból, akik nem töltöttek plusz időt a szabadban és nem változtatták meg a napi rutinjukat otthon.

A kísérlet után 3 évvel a rövidlátás 30,4%-ban fordult elő azon gyerekek körében, akik plusz időt töltöttek a szabadban, de közel 40% volt ez az érték azoknál a gyerekeknél, akik nem változtattak a napi rutinjukon – tárta fel a tanulmány.

Klinikailag fontos, hogy ha a kisgyermekeknél hamarabb alakul ki a myopia, akkor az valószínűleg későbbi életkorokban nagyobb fokú myopiához vezet – nyilatkozták a kutatók a folyóirat sajtóközleményében.

Így tehát különösen fontos, hogy a rövidlátás kialakulására hajlamos fiatal gyermekeknél ez a folyamat minél később induljon be, mert hosszabb távú egészséget nyújthat a szemüknek – magyarázták a kutatók. A nagyobb fokú myopiaban a szemgolyó erőteljesebb növekedését is ki lehet mutatni a U.S National Institutes of Health szerint. Aránylag ritka, de az extrémebb rövidlátás akár vaksághoz is vezethet.

A további szabadtéri tevékenységeket is magukban foglaló, hosszú távú hatások a myopia fejlődésében rendkívül fontosak, mert ezek lényegében ingyenesek, valamint igen sok további egészségügyi előnyt is hordoznak – zárták a tanulmányt a kutatók.

Mit tehetnénk ehhez hozzá mi? Mozogjatok rendszeresen, lehetőleg együtt gyermekeitekkel, hisz így mintát is adtok nekik, és az egészségükre is vigyáztok vele!