A tél sok ember számára örömöt jelent: ilyenkor építhetünk hóembert, felvehetjük a legmelegebb kötött garbónkat, vagy pedig tűzön sütött gesztenyét ehetünk. Azonban ez az érzés nem mindenki számára kellemes – ilyenek az ekcémás betegek is. Ugyanis a hideg hatására kiújulhatnak, jelentősen felerősödhetnek a tüneteik.

A téli hónapokban az ekcémás betegeknek alapvetően két problémával kell szembenézni, amelyek a kezelést is megnehezítik:

Az egyik a száraz levegő, ami megnehezíti, hogy a bőr megtartsa az ideális hidratáltságát, nedvességtartalmát.

A másik probléma maga a hideg időjárás. A télen sokszor tomboló jeges szelek kiszárítják a bőrt. Továbbá, ha már ki van száradva a bőrünk, és bekapcsoljuk az autóban, otthon vagy az irodában a fűtést, utána pedig tartósan ott maradunk az ilyen helyiségekben (pl. a gyermekek az osztályteremben), az csak tovább ront a helyzeten. Ez a kettő együtt felfokozza az ekcéma kialakulását, a tünetek jelentkezését. Mindig figyelni kell a kiütések gyakoriságát és sokaságát is.

Melyek a legfontosabb szempontok a helyes kezeléshez?

A legelső lépés az, hogy tudjuk, mi is váltotta ki az ekcémát. Mint már említettük, a hideg időjárás nagy befolyásoló tényező. Ilyenkor jóval többször kell alkalmazkodni a bőrünknek a változó körülményekhez.

Legfontosabb téli tanácsaink, melyek az egyéni érzékenységi faktorok megállapításában is segíthetnek:

  1. Hidratáljuk magunk és gyermekünk bőrét is fokozottan. Használjunk mosakodó kenőcsöt, amely segít visszaállítani a bőr nedvességtartalmát. Kiváló termék ilyen esetekre a vazelin is, azonban ha ez nem használ, akkor ki kell próbálni a drágább hidratáló krémeket, amelyek ceramidot tartalmaznak. Meg kell jegyezni, hogy ilyen esetben először mindenképpen érdemes a bőrgyógyász tanácsát kérni.
  1. Ha nagyon piros foltok jelennek meg a bőrön, már szinte „tüzelnek”, akkor lokális szteroidokat kell használni, melyet a bőrgyógyász ajánl. Ha a vény nélkül kapható hidrokortizon krém nem használ , akkor bőrgyógyászhoz kell fordulni. A lokális szteroidokat általában naponta kétszer kell alkalmazni, fürdés után.
  1. Mérjük otthonunk levegőjének páratartalmát, és ha kell, használjunk párásítót otthon. Ne legyen se túl meleg, se túl hideg a lakásban. Az ideális nappali hőmérséklet 21 Clesius fok körül, míg az éjszakai kicsit alacsonyabban, 18 fok körül alakul. A páratartalom ideálisan 50-55% között legyen.
  1. A téli napsütéskor is védeni kell bőrünket fényvédő szerekkel. De mindenképpen meg kell vizsgálni azt is, hogy ezek a készítmények milyen hatóanyagot tartalmaznak, és ha érzékeny rá a bőrünk, kerülni őket!
  1. Viseljünk kesztyűt. Ha valamelyik ruhanemű a téli hóesésben nedves lett, mindenképpen le kell cserélni. Ne hagyjuk, hogy ezek a nedves ruhák érintkezzenek az ekcémás bőrrel.
  1. Kerüljük az izzadást. Az izzadt bőr kiválthatja a túlzott ekcémát. Válasszunk puha szöveteket, vagy gyapjú ruhákat. Kerülni kell a durva mosószereket, öblítőket is.
  1. Ne menjünk tűz vagy füst közelébe. Ha tudjuk, hogy valamilyen allergia váltja ki az ekcémát, akkor azt kell először kezelni.

Meddig tart télen az ekcéma?

Ha időben odafigyelünk és megfelelően kezeljük, akkor nem tart sokáig, utána pedig már nyugodtan élvezhetjük a kedvenc téli tevékenységeket a gyermekekkel együtt.