A gyermekszobák világításának a megtervezése látszólag nem bonyolult feladat. Ám, ha figyelembe vesszük, hogy mennyi szempontra kell tekintettel lenni, rájövünk, hogy ez nem is olyan egyszerű. Elsősorban az életkori sajátosságok határozzák meg a világítás megtervezését. Mielőtt a szükséges fényeket figyelembe vennénk, ügyeljünk a fal színének kiválasztására. A visszafogott pasztellszínek mindig megnyugtatóak, ez különösen a csecsemő és a kisgyermek korban fontos szempont.

Csecsemőkorban a babák szeme különösen érzékeny az éles fényekre. Mennyezeten, falon az indirekt fényt kibocsájtó lámpákat alkalmazzunk, vagy párkányvilágítást alakítsunk ki. Ezek lágy, „puha” megvilágítások. Hasznos, ha a világítás fényereje szabályozható. A fényerő szabályozó beiktatásával elkerülhetőek a hirtelen fényimpulzusok, a gyermek nem riad fel a világítás felkapcsolásakor. Az indirekt lámpák az életkor későbbi szakaszaiban is tökéletesen megfelelnek.

Amikor a baba már kúszik, mászik, a játszótere a padló. Ide le kell, hogy „érkezzen” a fény. A megvilágítást tehát úgy kell megválasztani, hogy a fényáram a padló szintjén is kellően erős legyen. Éjszakai, vagy az elalvás előtti világításnak visszafogottnak, egyben barátságosnak kell lennie.

2Idővel változik a gyerekszoba funkciója. A padlóról az élettér az ágyra, az íróasztalra helyeződik át. A szoba az alvó funkcióból közösségi térré lép elő, ahol nem csak a játék, hanem a barátok is helyet kapnak. A megvilágításokat tehát úgy válasszuk meg, hogy ezek a helyszínek hangsúlyozottan nagyobb fény jusson. Különösen ügyeljünk arra, hogy a természetes fények minél jobban érvényesüljenek. A természetes fény közérzetjavító, a szemnek a legkellemesebb. Itt érdemes megjegyezni, hogy a fényforrások kiválasztására különös gondot fordítsunk. A napfényhez legközelebb eső színhőmérséklet a 2700 K°. A korszerű LED fényforrások már tudják ezt, a jó minőségű, ám drágább fényforrások színhűsége meghaladja a 90 százalékot.

Általános világításként használhatjuk tovább a már beépített indirekt lámpákat, ám a megváltozott funkciókhoz –tanuláshoz, olvasáshoz – elengedhetetlen a helyesen megválasztott direkt világítás. Olvasáshoz az éjjeli szekrényre helyezett lámpa, vagy falikar, de különösen az íróasztal megvilágításakor kerüljük a pontszerű fényeket, amely kifejezetten fárasztja a szemet.

Fekete János

Luminart – további tanácsokért, egyedi megvilágítási ötletekért KLIKK ide!