Sok szülő kérdezi: Kell-e a gyereknek napszemüveg, hiszen rendszeresen leveszi és gyorsan karcos is lesz?

A válasz előtt egy tény. Amerikai kutatás szerint 18 éves kor alatt kapja meg szervezetünk a káros UV sugárzás 80 %-át!

Ez a tény önmagáért beszél. Ismerjük az UV sugárzás bőrre gyakorolt káros hatásait (jó és rosszindulatú daganatok, leégés, stb.), kevesebbet gondolunk azonban a szemre gyakorolt hatására.

Kimutatott tény, hogy az UV sugárzás hatására megnő a szürkehályog, vagy más néven cataracta kialakulásának valószínűsége. A szem körüli finom bőr is gyorsabban öregszik el. Ezek megelőzésére már fiatal korban gondolni kell. A gyermek fejlődő szervezete amúgy is több védelmet érdemel!

Fentiek alapján érthető miért is fontos a jó napszemüveg kiválasztása.

Tudnunk kell, hogy  a káros UV sugárzást a hó 80 %-ban, a vízfelszín cc. 30 %-ban, a homok és beton felületek 15-20 %-ban verik vissza. Tehát nem csak „felülről”, hanem oldalról és alulról is érnek minket.

Milyen a jó napszemüveg? Kövesse az arc formáját, ne legyen túl nagy és túl kicsi sem. Rendelkezzen CE jelöléssel és az UV sugarak legalább 80-90 %-át szűrje ki. Ezek az adatok szerepeknek a szemüveg szárain belül. Színválasztékból nincs hiány, mindenki a neki tetszőt válassza. Érdemes figyelni arra, hogy a sárga szín javítja a kontraszt érzékenységet, a zöld szűri a kék sugarakat és csökkenti a csillogást, a piros pedig szabadtéri sportolásnál kiváló kontrasztfokozó.

További részleteket, szakértő partnerünk oldalán a linkre kattintva ér el.