A melegedő időjárással a hosszú nadrágokat a rövidek váltják fel, így vannak olyan bőrfelületek, amelyeket nem véd ruha. Egy-egy elesésnél, mászókázásnál könnyebben horzsolódik fel a kicsik bőre. Hogyan kell a horzsolásokat kezelni? Dr. Kovács Tibor, a Svábhegyi Gyermekgyógyintézet orvosigazgatója foglalja össze a horzsolásos balesetek tudnivalóit.

Horzsolás esetén a bőr felső rétege sérül csak, melyhez minimális, szivárgó jellegű vérzés társul a bőr hajszálereiből. Nagyobb vérzés nem jellemző. A fájdalom mértéke a sérülés terjedelmétől függ, égető jellegű és átmeneti.

Teendők

A gyermek megnyugtatása után tisztítsuk meg a sérült területet és annak környékét. A seb lemosását folyóvízzel végezzük, ha megoldható, majd utána gézlappal töröljük szárazra a horzsolást, végül fertőtlenítsük a sebet és annak környékét. Fedőkötést nem feltétlenül szükséges alkalmazni – tájékoztat a gyermekorvos.

A horzsolt sebek gyorsan gyógyulnak, de fontos, hogy a teljes hámosodásig a sebet ne érje víz, és rendszeresen ellenőrizzük a gyógyulási folyamatot. A horzsolt seb fertőződésének esélye nem nagy, de ha a seb területén gennyes váladékozást észlelünk, mindenképp mutassuk meg gyermekorvosnak.

Gyermekeinkért ’91 Alapítvány