A kullancsok április-május-júniusban a legaktívabbak, ilyenkor van a legnagyobb esély arra, hogy a kirándulás során (vagy akár bokros, füves játszótéren, parkban) ránk akaszkodjanak. Hogyan védekezhetünk a kullancsok ellen és mi a teendő, ha megcsípett a vérszívó? Dr. Kovács Tibor, a Svábhegyi Gyermekgyógyintézet orvosigazgatójának tanácsai.

Amikor a szabadban tartózkodunk, jó, ha hosszú szárú nadrág van rajtunk, lehetőleg bokánál szorosan rögzítve. Kullancsriasztó spray-t is használhatunk a bőrre vagy a ruházatra fújva, de ez nem jelent száz százalékos védettséget.

Fontos, hogy a kullancsot korán észrevegyük, ha a bőrünkbe fúródott, az időnek nagy szerepe van a fertőzés szempontjából. A csípést követő néhány órában ugyanis a kullancs elméletileg még nem fertőz, tehát ha időben felfedezzük és eltávolítjuk, minimális az esélye annak, hogy megfertőződtünk.

A bőrbe fúródott kullancsot krémmel, olajjal, egyéb szerekkel bekenni, befújni tilos, mivel ekkor az állat a nyálát és gyomortartalmát beleereszti a bőrünkbe. Hasonló eredménye lesz annak, ha a kullancsot csavargatjuk, tekergetjük. A kullancs eltávolítására gyógyszertárban lehet kapni egy egyszerű, kullancseltávolító csipeszt – de egy szemöldökcsipesz is alkalmas a feladatra. A vérszívót a csipesszel megfogva határozott mozdulattal húzzuk ki a bőrből. A csípés helyét fújjuk be fertőtlenítővel – tanácsolja a gyermekorvos. Ha a kullancs feje beszakadt, pánikra semmi ok, a bent maradt testrész rövid időn belül kilökődik.

A csípés helyét figyeljük a következő napokban – enyhe bőrpír és duzzanat előfordulhat, amennyiben viszont kokárdaszerű, piros körök jelennek meg körülötte, azonnal forduljunk orvoshoz, ezek a tünetek a Lyme-kórra utalnak, amely időben felfedezve gyógyítható. A kullancsok által terjesztett másik betegség a vírusos agyvelőgyulladás. Ha ízületi-, izomfájdalom, fejfájás, láz, idegrendszeri tünetek lépnek fel, szintén forduljunk minél előbborvoshoz.

Míg a Lyme-kór megelőzésére nincs lehetőség, addig a vírusos agyvelőgyulladásra létezik védőoltás – a teljes védettség eléréséhez több oltásra van szükség.

Gyermekeinkért ’91 Alapítvány