Terhességet a cukorbetegségben szenvedő nők is vállalhatnak, azonban a terhes és cukorbeteg anya magzata – főleg, ha az anya vércukor szintje nincs megfelelően beállítva – nagyobb eséllyel lesz a későbbiekben elhízott gyermek. Ezért nagyon fontos a terhesség alatt folyamatosan figyelni és stabilizálni az anya vércukor szintjét, és a szülés után pedig a gyermekét is, hogy megelőzzük a baba hypoglikémiás (alacsonyabb vércukorszint) reakcióját. Megfigyelték, hogy a diabeteszes anya gyermeke gyakran nagyobb súllyal születik, és az is előfordulhat, hogy az első életévében vontatottabban fejlődik, ha az anya diabétesze nincs megfelelően kontrollálva.

Nem szabad összetéveszteni azonban a már néhány éve fennálló cukorbetegséget a terhességi cukorbetegséggel. Ez utóbbi csak a terhesség egy adott szakaszában jelenik meg. A követés és a prognózis nem ugyanaz.

A szülést követő hónapokban és években a diabeteszes anya gyermekeire fokozott figyelem kell, hogy irányuljon, főként a testsúly görbéjüket és a súly/magasság indexüket tekintve, ugyanis a diabéteszes anya gyermeke nagyobb eséllyel lesz elhízott gyermek, mint a nem diabéteszes anya gyermeke. Az is megfigyelhető, hogy a gyermekkori elhízás nagyobb eséllyel fordul elő, ha az anya diabéteszes, mintha az apa szenved diabéteszben.

Összefoglalva, nagyon fontos a diabéteszes terhesek folyamatos diabetológiai gondozása a megfelelő vércukorszint beállítása érdekében, mert a magas terhességi vércukorszintnek hosszú távú káros hatásai lehetnek a születendő gyermekre.

Forrás: www.pediatre-online.fr