Miért van jelentősége a gyermekszemészeti szűréseknek és vizsgálatoknak csecsemőkorban, iskolakezdés előtt, illetve a gyermekek különböző életszakaszaiban? Dr. Hangyál Éva szemész főorvos a gyermekszemészeti szűrővizsgálatokról beszél.

A szemészeti szűrés a gyermekszemészek egyik legfontosabb feladata. A szűréseket meghatározott időben és gyakorisággal végzik. Ha a családban senkinek nincs látási hibája, szemüvege, akkor a gyermekeket egy-, három-, és hatéves korban ajánlott gyermekszemészeti vizsgálatra vinni, mondja Dr. Hangyál Éva szemész főorvos.

Egyéves korban a fejlődési rendellenességeket, egyéb eltéréseket szűrik. Hároméves kor körül a kancsalság szűrése és a két szem együttműködésének vizsgálata van fókuszban, illetve mindkét esetben dioptria-meghatározásra is sor kerül. Hatéves korban, iskolakezdés előtt a szem legkisebb hibáit is ki kell szűrni és javítani, hogy a tanulásban ne zavarja a gyermeket egy esetleges látáshiba.

Ha a szülők szemüveget hordanak látáshiba miatt, akkor a gyermekeknek az évenkénti szemészeti kontroll javasolt. Ha kancsalság fordul elő a családban, akkor 1-3 éves kor között félévente, ezt követően évente szükséges a szűrés, tájékoztat a gyermekszemész.