Bölcsődébe, óvodába járó gyermekeknél gyakran fordulnak elő felső légúti betegségek, hányás, hasmenés, bőrbetegségek és fejtetű. A gyermekközösségek leggyakoribb fertőző betegségeiről, tüneteiről és kezelési lehetőségeiről Dr. Kovács Tibor csecsemő- és gyermekgyógyász, a Svábhegyi Gyermekgyógyintézet orvosigazgatója beszél.

Felső légúti fertőzések

Egy-kétnapos lázat, náthás tüneteket, torokfájást eredményeznek a leggyakoribb felső légúti fertőzések, melyeket jellemzően vírusok okoznak. Tüneti szerekkel kezeljük őket, mivel ilyen esetben antibiotikumok adása felesleges, hatástalan – kivéve, ha a bakteriális felülfertőzés történt.

Gyakori az arcüreggyulladás, középfülgyulladás, légcsőhurut is. Ennek oka lehet, ha a gyermek nem fújja ki megfelelően az orrát és nem ürül ki teljesen az orrváladéka. Az itt pangó váladék miatt kialakulhatnak felülfertőzések, a lecsorgó váladék – főleg alvás közben – köhögést okoz.

Az arc- és orrüregek megfelelő tisztításához orrszívó készülék javasolt egészen kisiskolás korig, amikorra a gyermek már teljesen ki tudja fújni az orrát, hogy a lehetséges szövődményeket megelőzzük.

Előfordulhat – bár kevésbé gyakori – az úgynevezett atípusos tüdőgyulladás is a gyermekeknél. Ennek jelei a nem javuló, rossz általános állapot, kezdetben alacsony láz és száraz köhögés. A tünetek lassan alakulnak ki, a tüdőgyulladás sokszor csak röntgenvizsgálattal mutatható ki. Antibiotikummal jól kezelhető ez a betegség – mondja Dr. Kovács Tibor.

Hasmenés, hányás

A lázzal, hányással, hasmenéssel járó, gyakran járványszerűen előforduló megbetegedéseket általában vírusok okozzák (leginkább rota- vagy calicivírus). Tüneti szerekkel kezeljük. A legfontosabb a folyadék- és só utánpótlás biztosítása, mivel a hasmenés és hányás során jelentős folyadék- és sóveszteség keletkezik. A probiotikumok szedése is hasznos. Infúziós kezelésre abban az esetben van szükség, ha a folyadékhiányt szájon át nem lehet pótolni.

Bőrbetegségek

Az egyik leggyakoribb fertőző betegség óvodai, iskolai közösségekben az ótvar. A betegséget a pörkök leáztatásával, antibiotikumos kenőcsökkel, fertőtlenítő ecsetelőkkel kezeljük. Ha kiterjedt a bőrelváltozás, vagy a helyi kezelésre nem reagál, antibiotikumot adunk a gyermeknek, aki a teljes gyógyulásáig nem mehet közösségbe – mondja a gyermekorvos.

Bárányhimlő

A varicella vírus okozta bárányhimlő szintén járványszerűen söpör végig a gyermekközösségekben. Cseppfertőzéssel terjed, és már a bőrtünetek (hólyagok) megjelenése előtt fertőz. Bár általában enyhe lefolyású, a gyermekek 2-6 százalékánál súlyos szövődményeket okoz.

Fejtetű

A fejtetű gyakran bukkan fel gyermekközösségekben. A tetvek kiirtása helyi szerekkel történik. A serkéket sűrű fogazatú fésűvel kell eltávolítani, és javasolt az ágyneműk, sapkák magas hőmérsékleten történő mosása-vasalása is. Szükséges a gyermek környezetében élők kezelése is a tetvesség terjedése megelőzésének érdekében.