Autizmus spektrumzavar egy nagyon különleges neurobiológiai fejlődési rendellenesség, mely látszólag teljesen egészséges gyermek kommunikációs képességében, nehezen alakuló vagy hiányzó társas kapcsolataiban, nem elfogadott viselkedési formában és stereotip cselekvéseiben nyilvánul meg. A spektrum szó arra utal, hogy a betegség nagyon széles skálán mozog. A gyenge minőségű és kevés társas kapcsolattal rendelkező, kicsit modoros, kiemelkedő IQ-val rendelkező betegektől (Asperger syndróma) egészen a nagyon súlyos, „nembeszélő”, nem kommunikáló, önagresszióra hajlamos betegekig.

Néhány szó az Asperger syndróma

Az asperger syndromát régen külön rendellenességként kezelték, manapság az autizmus legenyhébb formájaként emlegetik, az autizmus spektrum zavar legszélén lévő rendellenességként. Ilyenkor a gyermeknél a kommunikációs, társas kapcsolatok zavara enyhén áll fenn. Szereti az állandóságot, de az életkornak megfelelően fejlődik a kognitív funkció, normálisak a viselkedési minták, nem jellemző a megkésett beszédfejlődés sem. Intelligenciájuk átlagos, illetve nagyon gyakran jóval átlag feletti. Ha az autizmus a hiperaktív, figyelemzavaros gyerekek körében fordul elő, nagy részüknél ez a diagnózis.

Az autizmus okai

Az okokat a mai napig kutatják, és rengeteg vita folyik róla, mint a kezeléséről, illetve a tünetek enyhítéséről is. Az autizmus pontos oka ismeretlen, de a tudósok többségének az a véleménye, hogy genetikai, neurobiológiai, pszichológiai és környezeti hatások kombinációja. A genetikai háttér mellett, a környezeti hatásként ételallergiát, immunrendszeri eltéréseket, esetleges káros anyagok bejutását vizsgálják.

Felismeréstől a diagnózisig

Mind a probléma felismerése, mind a betegség diagnosztikája különösen nehéz. Egy-egy tünetet akár teljesen egészséges gyermekeknél is megjelenik, ám a szakorvosok azt szokták mondani, egy tünet nem tünet.

Tünetek:

  • Hiányzik a szemkontaktus, kerüli az emberi kapcsolatokat, érintéseket.
  • Hanghatásokra lehet túlérzékeny, vagy teljesen közönyös.
  • Veszélyérzete és a fájdalomérzete csökkent vagy hiányzik.
  • Nem érzékeli illetve nem észleli jól a testbeszédet, mimikát gesztusokat.
  • Szereti az állandóságot, a megszokott berögzült dolgokhoz ragaszkodik (pl. ugyan azon az úton való közlekedés az óvodáig). Ha a megszokott dolgokban, napirendben a legkisebb változás van, akkor arra ellenállással reagál.
  • Szerepjátékokra nem hajlandó, társakkal nem játszik.
  • Hosszasan nézi a tárgyak részleteit, például a játékautók kerekeit pörgeti.
  • Ugyanazon mozgásokat ismételgeti, előre-hátra hintázik
  • Arca kifejezéstelen, hangja monoton.

Általában egy-, másfél év körül veszi észre a szülő, hogy valami nincs rendben a gyermekkel. Ha első gyermek a családban, akkor ez még nehezebb, mert nincs a szülők előtt minta, ami alapján a gyanú felmerülne. Ilyen esetekben, általában a közösségbe kerülés után derülnek ki a probléma. A markáns tünetek 3 éves kor körül jelentkeznek. A megkésett beszédfejlődés egészséges gyermekeknél is előfordulhat, de akár a betegség súlyos tünete is lehet. Hosszú út vezet a diagnózis megszerzéséig. Így a diagnózis is csak 3 éves kor fölött, sok vizsgálatot követően mondja ki a gyermekpszichiáter.

Élet a diagnózis után

Mivel a spektrum igen széles, így időbe telik a kezelés, terápia és az út kiválasztása is. Ha enyhe fokú érintettség áll fenn, akkor nagyon sok gyermek jól integrálható a normál óvodai, iskolai közösségekbe, hisz az intelligenciájuk átlagos, igen sokszor jóval meghaladja, egészséges társaikét is, vannak olyan súlyosabb vagy igen súlyos esetek, amikor a gyermek csak speciális közösségbe járhat, ha egyáltalán képes rá.

Szülők helyzete igen nehéz. A legújabb kutatási eredményeket követve, nem könnyű megtalálni a gyermek számára a legjobb fejlesztést, terápiát. Egyes tünetekre gyógyszer adható. Fejlesztő foglalkozásokon megtaníthatjuk egyes viselkedésminták utánzására, koncentráció, a válaszadási készség fejlesztésére. Olyan módszereket kell alkalmazni, hogy a gyermek életminőségén javítani tudjanak, úgy kialakítva a mindennapi életet, hogy az a családoknak élhető legyen.

Gyermekeinkért ’91 Alapítvány